Perfect Shape

8+1 tipp a biztonságos őszi futáshoz

2021. november 11. - Perfect Shape /Ancsi

Ezt a blogbejegyzésemet a mai futásom ihlette. Egyre korábban sötétedik és sokan csak hétvégén tudunk világosban futni. Vagy az elindulásnál még világos van, de hamar ránk esteledik. Nem mindenki szeret futópadon futni, teljesen más élmény.

20211006_170729.jpg

A szabadtéri futásnak rengeteg előnye van, hogy csak néhányat említsek:

    1.  Tökéletesen kikapcsol és inspirál: Nekem mindig futás közben támadnak a legjobb ötleteim. Ilyenkor van időm átgondolni és rendszerezni a vágyaim, céljaim és a megvalósítás lépcsőit.
    2. „Csak” egy jó cipő és a Te elszántságod kell hozzá: Ennek következtében nem igényel különösebb előkészületet, szinte bármikor elindulhatsz, ha van egy kis időd (vagy van, aki vigyáz a gyerekeidre :-D)
    3. Aki minden évszakban a szabadtéren sportol, remekül erősíti az immunrendszerét: a szervezet ellenállóképességét nagymértékben növeli, ha extrém időjárási körülmények között is sportolsz. 
    4. Változatos terep, a természet energiái: változatosabb élményt nyújt, mintha futópadon futnál, főleg, ha mersz felfedezni új terepeket, nem csak a futópályán rovod a köröket.
    5. Segít megélni a pillanatot, a jelenben maradni: minden évszakban más élményt nyújt a futás, ősszel a száraz falevelekben futni számomra épp olyan csodálatos, mint télen a bokáig érő hóban.
    6. Jó levegővel töltöd fel a tüdőd.
    7. Nem unalmas, mindig lehet új útvonalakat felfedezni.
    8. Számomra tökéletes kikapcsolódás: szeretek közben önmagammal lenni, épp úgy, mint futótárssal futni.

 

Azonban nem árt betartanunk néhány hasznos tippet. Így vigyázz magadra:

  1. Látni és látszani: Csináltak róla tesztet, hogy mennyit lát egy autós, ha szürkületben sötét színű ruhában lépnek eléjük az útra. Elkeserítő, ugyanis nem sokat. Ezért, ha nem kivilágított futópályát használsz, mindenképpen fényvisszaverős ruházatban menj, és legyen nálad világítás (pl fejlámpa). Neked sem árt, ha látod hova lépsz, ne hogy kimenjen a bokád, vagy egyéb sérülést szerezz.
  2. Legyen valaki, aki tudja hol vagy: Anyukád, párod, barátnőd, akit felhívsz, mikor futni indulsz, elmondod merre és mennyi a tervezett táv. Futás végeztével vissza tudod hívni. Ha órák után sem jelentkezel, tud segítséget hívni. 
  3. Mindig legyen bekapcsolva a telefonodon a helymeghatározás: Ez az előző ponthoz kapcsolódik. Nem árt minden eshetőségre felkészülni, így könnyebben megtalálhatnak, ha esetleg rosszul lettél. Vagy segítséget nyújthat akkor is, ha eltévedtél.
  4. Ne tompítsd el az érzékeid: ne dugd be a füled, a zenehallgatással egybekötött futást tartogasd a futópadra. Támadás (akár vad, kutya) vagy egyéb veszély esetén az életedet mentheti meg, ha időben tudsz reagálni.
  5. Futótárs: Ha teheted, társaságban fuss, futás végeztével mindig várjátok meg egymást. Korábban írtam róla bejegyzést milyen motiváló lehet jó futótárssal futni.
  6. Riasztó: Akár egy alkalmazás is lehet a telefonodon, amit ha megnyomsz, zajt csap. Elijesztheti a támadódat. Sajnos kóbor kutyákkal kapcsolatban nem tudom mi a megoldás, de a legtöbb esetben szerencsére ők jobban félnek, mint Te.
  7. Új útvonalak felfedezését hagyd meg hétvégére, amikor világosban tudsz futni, vagy el tud kísérni valaki. 
  8. Réteges ruházat: Lehet, hogy amikor elindulsz futni még soknak, érzed a pulcsit, vagy futódzsekit, de amire végzel, jól jöhet.
  9. Alapos bemelegítés: Érdemes kicsit több időt szentelni annak, hogy felkészítsd a tested a mozgásra, mint melegebb időben. Nagyon jól használhatóak a bedörzsölős bemelegítő gélek, krémek is.

 

Remélem hasznosnak találtad a bejegyzésemet! Jó futást mindenkinek :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectshape.blog.hu/api/trackback/id/tr1416753124
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása