Perfect Shape

Izomgörcsök hatékony kezelése

2021. február 04. - Perfect Shape /Ancsi

Sziasztok!

Biztosan Ti is ébredtetek már izomgörcsre, ami elég kellemetlen és néha ijesztő is, mert olyan, mintha sosem akarna elmúlni. Nem csak alvás közben jöhet elő, hanem edzés, vagy akár ülő munka közben is. Gyakori a vádliban, és az alkarban, főleg, ha valaki a kezén alszik, mint én. De éreztem már az egyenes hasizmomnál is, például zuhanyzás közben. Szinte egy nagy csomónak érezzük az izmot, ami nem akar engedni. És ha elmúlt, a kellemetlen érzés akár napokig jelen lehet.ancsi_9c.jpg

Mivel előzhetjük meg?

  1. Magnézium és egyéb ásványi anyagok pótlása

Sokszor a problémát ásványianyag- hiány okozza. Sportolás közben az izzadtsággal együtt sok ásványi anyag is távozik a szervezetből, amit célszerű izotóniás itallal pótolni, különösen egy hosszú, hosszantartó futás, kerékpározás, vagy hosszú, megerőltető edzés után. Pusztán vízzel ezeket nem tudjuk pótolni. Sokan a diéta miatt szinte alig fogyasztanak sót, ami még ronthat a helyzeten. ra igenis szükség van.

Magnézium fogyasztása mindenki számára javasolt. Nehéz fizikai munkát végzőknek, rendszeresen sportolóknak, várandósoknak min. 500 mg bevétele javasolt naponta.

  1. Edzés specifikus bemelegítés

Sokszor írtam már róla, mennyire fontos szerepe van sportolás előtt a bemelegítésnek, engedjétek meg, hogy egy picit most is kitérjek rá. Ezzel készítjük fel a testünket a mozgásra, nagyon fontos az agy- izom kapcsolat létrejötte, amivel akaratlagosan, tudatosan végezzük a gyakorlatot, csökkentve a sérülések kockázatát.

  1. Nyújtás

Edzés végén a levezetésnek és a nyújtásnak legalább akkora szerepe van, mint a bemelegítésnek. Segít a „felmelegedett” izomnak regenerálódni, és elkerülni a túlnyúlást.

  1. Relaxáció

Ehhez a ponthoz tartozik a pihenőnap,- edzés típustól és edzettségi szinttől függ, hogy kinek mennyi javasolt- illetve minden olyan tevékenység, ami a regenerációt segíti, masszázs, szauna, jakuzzi.

  1. Pihentető alvás

Minimum 7-8 óra nyugodt, fehér zaj nélküli, pihentető alvás naponta.

 

Mit tehetünk, ha izomgörcsünk van?

  1. Nyújtás

Próbáljuk meg nyújtani az izmot, akkor is ha fáj, hogy mielőbb kizökkentsük ebből a görcsös állapotból.

  1. Kimasszírozás

Ha olyan helyen van a görcs, ahol elérjük a kezünkkel, próbáljuk meg kimasszírozni, felpuhítani kicsit az izmot.

  1. Sportkrém

Sportkrém használata enyhítheti a tüneteket.

  1. Smr henger vagy masszázs labda

Ha van otthon smr hengerünk, vagy masszázs labdánk, segíthet olyan helyen is kimasszírozni az izmot, ahol a kezünkkel nem érjük el. Ha megtaláltuk a „gócpontot” pihentessük rajta kicsit a labdát, vagy a hengert és próbáljuk meg újra saját testsúllyal masszírozni.

Remélem hasznosnak találtátok a bejegyzésemet, igyekeztem összeszedni minden hasznos tudnivalót.
Szép napot, Ancsi

 

Ha tetszett,kérlek kövess a facebookon: Perfect Shape Alakformáló Szalon vagy az instagramon: @perfectshapealakformalas

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectshape.blog.hu/api/trackback/id/tr8116415712
süti beállítások módosítása