Perfect Shape

Mikor kezdjünk sportolni szülés után?

2018. május 16. - Perfect Shape /Ancsi

Az első blogbejegyzésem arról szólt, mit sportolhatunk várandósság alatt, most pedig azt szeretném boncolgatni, hogy mikor és mivel érdemes kezdeni szülés után a testedzést.

Az első legfontosabb szempont, hogy természetes szülésed volt vagy császármetszésed?

Természetes szülés esetén is mindig ajánlom, hogy azok is, várják ki a 6 hetet, akik sportoltak a várandósság előtt és alatt. Ez az időszak amúgy is próbára teszi az anyukát, össze kell szokni a kisbabájával és még nem tudod mikor tudsz megengedni magadnak "énidőt". Sokan pedig azzal az érzéssel küzdenek, hogy "a legcsodálatosabb dolog a világon, hogy megszületett a kisbabám, de ennyi alvással én hogy maradjak életben"? Addig a hosszú sétákat ajánlom a kisbabáddal. Ő jókat fog aludni a babakocsiban, te pedig végre kimozdulhatsz, ha pedig a barátnőd is veled tart, még egy kis társasági életet is élhetsz :) Lili nyári baba, így szerencsére nagyon sokat tudtam vele sétálni, egy hetes volt, amikor az első rövid sétát megtettük és azóta is imád kint lenni.

Ha császár metszéssel segítették a világra a kisbabádat, akkor érdemes kivárni az aktív sportolással a 3 hónapot! Itt is a sétát ajánlom kezdésnek. Először még az is pokoli fájdalommal jár, hogy egyáltalán felkelj az ágyból, és sok idő mire elmúlik. A sportolást csak azután szabad elkezdened, hogy a hasi fájdalmaid megszűntek! Nem szabad erőltetni! Én sajnos elkövettem ezt a hibát. Amikor a szülés utáni tréningen ezekről beszéltünk legszívesebben a falba vertem volna a fejem, hogy úristen, mennyi mindentől megkímélhettem volna magam. Császár metszés után 6 héttel az én orvosom azt mondta, nyugodtan futkosson ha van ideje... Ez nem volt okos tanács, azóta én is tudom.


Az orvosi kontrollon mindenképpen kérd ki az orvosod tanácsát, oszd meg vele, hogy mit és mikor szeretnél elkezdeni mozogni, kérd ki a véleményét, mit gondol róla. Ha szerencsésebb vagy, mint én, akkor tud segíteni. Utána keress egy olyan edzőt, aki jártas a szülés utáni tréningben.

Különbséget kell tennünk azok között, akik sportoltak várandósság előtt és alatt, illetve azok között akik most szeretnének elkezdeni mozogni. Akik sportoltak korábban, hagyatkozhatnak a testük jelzéseire, érezni fogjátok mi az, ami jól esik, és mi az amivel még várnod kell. Sok esetben visszatérhetnek a szülés előtti mozgásformákhoz.

Akik nem sportoltak korábban, mindenképpen keressenek maguknak olyan segítséget, aki megtanítja őket lépésről lépésre elkezdeni sportolni. Hiszen a méh a terhesség alatt többszörösére nőtt, majd húzódott vissza. A szalagok kinyúlhattak, ezért olyan sporttal kell kezdeni, ami nem terheli meg őket még jobban. Ne, hogy leszakadjon a méhed.

Az alábbi sportokkal várj a teljes felépülésedig:
- kangoo
- futás
- biciklizés
- súlyemelés

Ezekkel kezdheted:
- szülés utáni power plate tréning
- love your belly
- úszás
- jóga

Szülés után a legfontosabb, hogy a légzés és a mozgás összekapcsolásával helyreállítsd a saját testeden a terhesség következtében kialakult egyensúly eltolódást. (A pocak miatt gyakori probléma, hogy a váll-csípő- térd nem egyvonalban helyezkedik el) Ha szétnyílt a hasizmod, annak a regenerációjával kell folytatni. Ezek következtében megszabadulhatsz a kellemetlen hát- és derék fájdalomtól. A következő lépés csak az alakformálás.

Kérlek olyan helyet válassz, ahol jól érzed magad. Több stúdióban a miénkhez hasonlóan a kicsidet is magaddal viheted. Olyan edzést válassz, ami feltölt, hiszen minden energiádra szükséged van :-)

Sok sikert kívánok!

Instagram: @perfectshapealakformalas

Facebook: Perfect Shape Alakformáló Szalon

 

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectshape.blog.hu/api/trackback/id/tr4213964158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása