Sziasztok!
Még van elég idő kikísérletezni a tökéletes húsvéti kalácsot. Én most nem bíztam a véletlenre, mert a mamim bevált receptjét hozom, ami olyan finom, hogy ha elkezded enni, nehéz abbahagyni. :) Tavaly húsvét után kérdeztem a közösségi oldalamon, ki szeretné a receptet, végre le is írtam. Nem csak húsvétra tökéletes.
Még ki fogom próbálni Szafi lisztből is és megosztom Veletek, hogy sikerült.
Hozzávalók:
500 gr zabpehely liszt vagy teljes kiőrlésű liszt
100 gr búza finomliszt (glutén érzékenyeknek liszt helyettesítő)
1 élesztő
tej vagy növényi tej, amiben felfuttatod az élesztőt
xilit vagy eritrit az élesztőhöz
2 tojás sárgája
Opcionális: vaj vagy kókuszolaj lazítani vele a tésztát illetve víz, ha túl kemény lenne
A liszteket összekeverjük és a közepébe dobjuk a két tojás sárgáját, addig az édesítővel és a tejjel felfuttatjuk az élesztőt. Összekeverjük a liszttel és ha nem elég puha a tészta, vizet és vajat, vagy olajat adunk hozzá. Csomómentesre keverjük, kézzel vagy dagasztógéppel. Ezután letakarva kelesztjük, míg duplájára, meg nem nő. Utána tetszés szerint fonjuk vagy formázzuk és kiolajozott tepsiben készre sütjük.
Jó kísérletezést Nektek is :)
Ancsi
Facebook: Perfect Shape Alakformáló Szalon
Instagram: @perfectshapealakformalas