Perfect Shape

Immunerősítés -Hogyan kezdjünk hozzá?

2021. január 21. - Perfect Shape /Ancsi

Még sosem volt olyan aktuális az immunvédelem, mint most, ezért szeretnék egy kis segítséget nyújtani Nektek, ezzel kapcsolatban. Sok tévhit kering az interneten ebben a témában is, mint a táplálkozással kapcsolatban. Nagyon sok drága termék is van a piacon, de nem feltétlenül azok a legjobbak. Termék és márkamegjelölés nélkül szeretnék ebben a témában támpontot adni.

20210121_134558.jpg

  • Amilyen az emésztőrendszered, olyan az immunrendszered
    Lehet, hogy olvastátok, vagy hallottátok már ezt a kijelentést, Tőlem biztosan :) Szeretném röviden és érthetően kifejteni. A vitaminok, a bélrendszeren keresztül szívódnak fel és szolgálják a szervezetünket. Ha a bélrendszer nincs jó állapotban és ezek a hasznos anyagok nem tudnak felszívódni, akkor hiába szedjük őket.
    Mit tehetünk a tápcsatornánk egészségéért?
    • Fogyasszunk helyi, és szezonális zöldségeket és gyümölcsöket: ha tehetjük, részesítsük előnyben a kis termelőket a nagy áruházakkal szemben. Így csökken az esélye, hogy „szennyezett” zöldséget viszünk haza, és nem kell génmanipulációtól sem tartani. Emiatt lehet kisebb a zöldség, mint a felturbózott társai, viszont az íze teljesen más. Érdemes szezonális és helyi zöldségeket fogyasztani, hiszen nem véletlenül teremnek most és itt, ezekre van szükségünk.
    • Fermentált zöldségek: természetes savanyítással készülnek, hozzáadott mesterséges tartósítószer nélkül. Az üvegben keletkező jó baktériumok pedig kedvezően hatnak a bélflóránkra. Érdemes otthon is kísérletezni vele. Megéri.
    • Hosszabb betegségek vagy antibiotikum kúra után javasolt bélflóra helyreállítást csinálni: a legegyszerűbb módja pro biotikumokkal, olyat érdemes választani, amiben minél többféle baktérium törzs található. A legjobb az, amelyik olyan kapszulában van, amelyik ellenáll a gyomorsavnak, így tényleg ott hasznosul, ahol kell. A terápiás húsleves is nagyon jó erre a célra, érdemes előre nagy adagokat főzni belőle.
    • Egyoldalú táplálkozás elkerülése: ez a pont sosem jó, nagyon sok egyoldalú diétával találkozhatunk, itt a legnehezebb hasznos tápanyagokhoz juttatni a szervezetünket. Hosszú távú alkalmazásával hiánybetegségek és hormonális zavar is kialakulhat.

 

  • Többen kérdezték, én milyen vitaminokat szedek. Ezek általában teljesen egyénre szabottak, de itt van az a lista, amire szerintem mindenkinek szüksége van. Napi szinten ajánlott vitaminok:
    • C-vitamin 2000 mg
    • D3 vitamin 2-4000 NE (ahhoz, hogy felszívódjon, érdemes mellé K2 vitamint is szedni, vagy eleve olyan készítményt választani, ami mindkettőt tartalmazza)
    • Omega 3 készítmény (az enyémben omega 3,6,9 is van és mellette EPA és DHA)
    • bélflóra vitamin

 

  • Minőségi alvás: napi min. 7-8 óra minőségi alvás. Ha nem alszol eleget, felborul a bioritmusod, kimerült leszel, a szervezeted zsíranyagcseréje és immunvédelme felborulhat.

 

  • Napi min. 20 perc aktív mozgás: A cikk vége felé írtam pedig az egyik legfontosabb pont. Tartsd karban a tested, és ápolod vele a lelked :)

 

  • Napi séta, sport a friss levegőn: Minden nap, időjárástól függetlenül nagyon jót tesz a szervezetünknek. Ha folyamatosan szoktatjuk magunkat hozzá, szervezetünk kiválóan alkalmazkodik a kinti hőmérséklethez. Jó időben nem olyan nehéz rávenni magunkat, hogy ha tehetjük, a napunk nagy részét a szabadban töltsük. Télen viszont hajlamosak vagyunk túlságosan befordulni, és szinte alig mozdulunk ki a házból. Most különösen nehéz, hogy sokan home office-ban vagytok. Próbáljatok meg ebédszünetben beiktatni egy 15 perces sétát a ház vagy háztömb körül.

 

  • Kényeztessétek a lelketeket: egy forró tea, minőségi illóolaj, testmozgás, vagy tanuljunk a dánoktól egy kis hygee életérzést. :)

 

Remélem tetszett a bejegyzésem, és hasznosnak találjátok a tippjeimet! Jó egészséget mindenkinek :)

Ancsi

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectshape.blog.hu/api/trackback/id/tr516398972
süti beállítások módosítása