Perfect Shape

8+1 tipp a biztonságos őszi futáshoz

2021. november 11. - Perfect Shape /Ancsi

Ezt a blogbejegyzésemet a mai futásom ihlette. Egyre korábban sötétedik és sokan csak hétvégén tudunk világosban futni. Vagy az elindulásnál még világos van, de hamar ránk esteledik. Nem mindenki szeret futópadon futni, teljesen más élmény.

20211006_170729.jpg

A szabadtéri futásnak rengeteg előnye van, hogy csak néhányat említsek:

    1.  Tökéletesen kikapcsol és inspirál: Nekem mindig futás közben támadnak a legjobb ötleteim. Ilyenkor van időm átgondolni és rendszerezni a vágyaim, céljaim és a megvalósítás lépcsőit.
    2. „Csak” egy jó cipő és a Te elszántságod kell hozzá: Ennek következtében nem igényel különösebb előkészületet, szinte bármikor elindulhatsz, ha van egy kis időd (vagy van, aki vigyáz a gyerekeidre :-D)
    3. Aki minden évszakban a szabadtéren sportol, remekül erősíti az immunrendszerét: a szervezet ellenállóképességét nagymértékben növeli, ha extrém időjárási körülmények között is sportolsz. 
    4. Változatos terep, a természet energiái: változatosabb élményt nyújt, mintha futópadon futnál, főleg, ha mersz felfedezni új terepeket, nem csak a futópályán rovod a köröket.
    5. Segít megélni a pillanatot, a jelenben maradni: minden évszakban más élményt nyújt a futás, ősszel a száraz falevelekben futni számomra épp olyan csodálatos, mint télen a bokáig érő hóban.
    6. Jó levegővel töltöd fel a tüdőd.
    7. Nem unalmas, mindig lehet új útvonalakat felfedezni.
    8. Számomra tökéletes kikapcsolódás: szeretek közben önmagammal lenni, épp úgy, mint futótárssal futni.

 

Azonban nem árt betartanunk néhány hasznos tippet. Így vigyázz magadra:

  1. Látni és látszani: Csináltak róla tesztet, hogy mennyit lát egy autós, ha szürkületben sötét színű ruhában lépnek eléjük az útra. Elkeserítő, ugyanis nem sokat. Ezért, ha nem kivilágított futópályát használsz, mindenképpen fényvisszaverős ruházatban menj, és legyen nálad világítás (pl fejlámpa). Neked sem árt, ha látod hova lépsz, ne hogy kimenjen a bokád, vagy egyéb sérülést szerezz.
  2. Legyen valaki, aki tudja hol vagy: Anyukád, párod, barátnőd, akit felhívsz, mikor futni indulsz, elmondod merre és mennyi a tervezett táv. Futás végeztével vissza tudod hívni. Ha órák után sem jelentkezel, tud segítséget hívni. 
  3. Mindig legyen bekapcsolva a telefonodon a helymeghatározás: Ez az előző ponthoz kapcsolódik. Nem árt minden eshetőségre felkészülni, így könnyebben megtalálhatnak, ha esetleg rosszul lettél. Vagy segítséget nyújthat akkor is, ha eltévedtél.
  4. Ne tompítsd el az érzékeid: ne dugd be a füled, a zenehallgatással egybekötött futást tartogasd a futópadra. Támadás (akár vad, kutya) vagy egyéb veszély esetén az életedet mentheti meg, ha időben tudsz reagálni.
  5. Futótárs: Ha teheted, társaságban fuss, futás végeztével mindig várjátok meg egymást. Korábban írtam róla bejegyzést milyen motiváló lehet jó futótárssal futni.
  6. Riasztó: Akár egy alkalmazás is lehet a telefonodon, amit ha megnyomsz, zajt csap. Elijesztheti a támadódat. Sajnos kóbor kutyákkal kapcsolatban nem tudom mi a megoldás, de a legtöbb esetben szerencsére ők jobban félnek, mint Te.
  7. Új útvonalak felfedezését hagyd meg hétvégére, amikor világosban tudsz futni, vagy el tud kísérni valaki. 
  8. Réteges ruházat: Lehet, hogy amikor elindulsz futni még soknak, érzed a pulcsit, vagy futódzsekit, de amire végzel, jól jöhet.
  9. Alapos bemelegítés: Érdemes kicsit több időt szentelni annak, hogy felkészítsd a tested a mozgásra, mint melegebb időben. Nagyon jól használhatóak a bedörzsölős bemelegítő gélek, krémek is.

 

Remélem hasznosnak találtad a bejegyzésemet! Jó futást mindenkinek :) 

Hogyan guggolj jól?

Régóta tervezem ennek a cikknek a megírását, mert nagyon sok helytelenül kivitelezett guggolást látok, ami később komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Főleg akkor veszélyes, ha a hibás mozgás mellé még valaki nagyobb súlyt, eszközt is a kezébe vesz. Ilyenkor az egyensúlytalanság miatt hamar lehet térd-, boka-, csípő izületi sérülés.

A guggolás az egyik alapgyakorlat, az ember természetes mozgásai közé tartozik. A kisgyerekek a mászás és felállás után és a járás között csinálják először. Mégis hajlamosak vagyunk elfelejteni. De nem kell aggódni, kiválóan be lehet gyakorolni és mi edzők azért vagyunk, hogy segítsünk ebben.159798414_318806152934524_38471162823048620_n.jpg

Gyakori hibák:

  1. A helyes kivitelezés begyakorlása előtt eszközzel kezded végezni
    Fokozza a sérülés kockázatát, ha az előtt, hogy magabiztosan begyakoroltál egy gyakorlatot, eszközzel kezded végezni. Elvonja a figyelmed a helyes kivitelezéstől és könnyen sérüléshez vezethet.
  1. Előre dőlő törzs
    Ha guggolásnál előre döntöd a törzsed, akkor elveszed a „munkát” a test alsó részétől. A vállakat nyomd kissé hátra, és feszítsd meg a hasizmod.
  1. A térd a lábujjak vonala elé megy
    Ez a hiba a térd izület túlterheléséhez vezethet. Guggolás pozíciónál a térizület csak a lábujjak vonaláig engedhetjük előre.
  1. Felemelt sarok
    Guggolásból történő felállás közben a sarkat a földhöz szorítva („talajba nyomva”) kell tartani, hogy elkerüld a sérülést és az összes fontos izmot be tudd kapcsolni.
  1. Befelé hajló térd
    Az okozhatja, hogy gyengék a térdszalagok, és nem tudják megfelelően tartani a térdet a gyakorlat közben. Ez is fejleszthető. Ilyenkor segédeszközzel végezzük a guggolást.

Mit tehetsz ellene?

  1. Tükör, edző segítsége
    A gyakorlat helyes kivitelezésének begyakorlásához mindenképpen szükséged lesz arra, hogy kívülről lásd magad, hogyan végzed a gyakorlatot. Ehhez szuper eszköz a tükör. Ha nincs melletted edző, aki ki tud javítani, segíthet egy edzőtárs is, aki videóra veszi a mozdulatodat, így a tipikus hibákat ki tudod küszöbölni.
  1. Guggolás falnál
    Ha a Te is előre döntöd a törzsed guggoláskor, próbáld meg falnál végezve gyakorolni a feladatot. Vállaid nyomd hátra, hogy elérje a falat, és addig guggolj le, míg a combod párhuzamos nem lesz a talajjal.
  1. Székre leülés
    A guggolást tudod székkel is gyakorolni, arra koncentrálsz, hogy a farizmod közelítsd a szék ülő felületére, nem fog előre menni a térded, csak amennyire a gyakorlat végrehajtásához szükséges.
  1. Sok nyújtás, mobilizálás, esetleg súlytárcsa használata
    Ha merev az Achilles-ed és nem tudod letenni a sarkad ennél a pozíciónál, az elsődleges feladat az izom sok sok nyújtása, SMR hengerezése, a boka és térdizület mobilizálása. A sarok alá helyezett súlytárcsa segít a gyakorlat kivitelezésében.
  1. Miniband, soft ball labda használata
    A térdek közé helyezett soft ball labda és a térdek főlé húzott gumikötél segít abban, hogy a gyakorlat közben a térdek ne forduljanak befelé. A labdát tartom a jobb megoldásnak, a miniband sok esetben kevésnek bizonyul.

 

Jó gyakorlást, guggolást mindenkinek :)

Ancsi

 

5+1 fitt és sietős ebédötlet

Azokra a napokra, amikor nincs időd főzőcskézni

Sziasztok!

Sokan vagyunk, akik a hétköznapi rohanásban nehezen tudjuk megoldani, hogy egészséges finomságot készítsünk magunknak. Korábban már írtam Nektek, hogy az én egyik titkom az, hogy igyekszem előre eltervezni mit eszek, a másik pedig a csomagolás/dobozolás. Ezekre a pörgős napokra hoztam Nektek 5 ebéd tippet, amik nagyon hamar elkészíthetőek, finomak, könnyen variálhatóak és egészségesek is.

Fő szempont: minél színesebb és minél több tápanyagot tartalmazó tányér :)

  1. Grillezett sajt vagy húsi
    Egy pici sült zöldség, friss saláta és savanyú káposzta vagy kovászos ubi társaságában.
    20201218_191616_2.jpg
  2. Tortilla, az örök kedvenc
    Töltve minden földi jóval, friss zöldséggel, házi joghurt öntettel, csirkemellel/tonhallal/ grill sajttal. Én teljes kiőrlésűt szoktam venni. Ha van időd, hétvégén elkészítheted a tésztáját, beteszed a fagyasztóba és frissen is ki lehet sütni.
  3. Fűszeres tofu csicseriborsókrémmel és kuszkusz vagy bulgursalátával
    A tofut is grillezni szoktam, ha ízesítetlent veszel, alaposan fűszerezd be, hogy finom íze legyen. A kuszkuszt akár édes ízekkel is keverheted, a bulgurt pedig joghurttal, paradicsom szósszal vagy idény zöldségekkel20201103_131618_2.jpg

  4. Grillezett hal zöldségekkel
    Általában tonhalat, vagy valamilyen filét választok, az pikk pakk elkészül. De volt, hogy készen vettem füstölt makrélát. Ha szeretnél hozzá plusz szénhidrátot, grillezhetsz vagy pürésíthetsz mellé zöldségeket.

  5. Tartalmas krémleves, vagy főzelék
    Pici keményítővel sűrítem a főzelékeket, a krémleveseket pedig önmagával pürésítem. A feltét tükörtojás, pirított mag, ki, mit szeret hozzá.img_20201205_154828_947.jpg

Ha tudod, hogy sűrű napod lesz, érdemes előtte este megtervezni, esetleg elkészíteni, amit szeretnél enni másnap. Remélem hasznos tippeket merítettetek a bejegyzésemből :)

Ancsi

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon és az instagramon: @perfectshapealakformalas

 

 

 

Izomgörcsök hatékony kezelése

Sziasztok!

Biztosan Ti is ébredtetek már izomgörcsre, ami elég kellemetlen és néha ijesztő is, mert olyan, mintha sosem akarna elmúlni. Nem csak alvás közben jöhet elő, hanem edzés, vagy akár ülő munka közben is. Gyakori a vádliban, és az alkarban, főleg, ha valaki a kezén alszik, mint én. De éreztem már az egyenes hasizmomnál is, például zuhanyzás közben. Szinte egy nagy csomónak érezzük az izmot, ami nem akar engedni. És ha elmúlt, a kellemetlen érzés akár napokig jelen lehet.ancsi_9c.jpg

Mivel előzhetjük meg?

  1. Magnézium és egyéb ásványi anyagok pótlása

Sokszor a problémát ásványianyag- hiány okozza. Sportolás közben az izzadtsággal együtt sok ásványi anyag is távozik a szervezetből, amit célszerű izotóniás itallal pótolni, különösen egy hosszú, hosszantartó futás, kerékpározás, vagy hosszú, megerőltető edzés után. Pusztán vízzel ezeket nem tudjuk pótolni. Sokan a diéta miatt szinte alig fogyasztanak sót, ami még ronthat a helyzeten. ra igenis szükség van.

Magnézium fogyasztása mindenki számára javasolt. Nehéz fizikai munkát végzőknek, rendszeresen sportolóknak, várandósoknak min. 500 mg bevétele javasolt naponta.

  1. Edzés specifikus bemelegítés

Sokszor írtam már róla, mennyire fontos szerepe van sportolás előtt a bemelegítésnek, engedjétek meg, hogy egy picit most is kitérjek rá. Ezzel készítjük fel a testünket a mozgásra, nagyon fontos az agy- izom kapcsolat létrejötte, amivel akaratlagosan, tudatosan végezzük a gyakorlatot, csökkentve a sérülések kockázatát.

  1. Nyújtás

Edzés végén a levezetésnek és a nyújtásnak legalább akkora szerepe van, mint a bemelegítésnek. Segít a „felmelegedett” izomnak regenerálódni, és elkerülni a túlnyúlást.

  1. Relaxáció

Ehhez a ponthoz tartozik a pihenőnap,- edzés típustól és edzettségi szinttől függ, hogy kinek mennyi javasolt- illetve minden olyan tevékenység, ami a regenerációt segíti, masszázs, szauna, jakuzzi.

  1. Pihentető alvás

Minimum 7-8 óra nyugodt, fehér zaj nélküli, pihentető alvás naponta.

 

Mit tehetünk, ha izomgörcsünk van?

  1. Nyújtás

Próbáljuk meg nyújtani az izmot, akkor is ha fáj, hogy mielőbb kizökkentsük ebből a görcsös állapotból.

  1. Kimasszírozás

Ha olyan helyen van a görcs, ahol elérjük a kezünkkel, próbáljuk meg kimasszírozni, felpuhítani kicsit az izmot.

  1. Sportkrém

Sportkrém használata enyhítheti a tüneteket.

  1. Smr henger vagy masszázs labda

Ha van otthon smr hengerünk, vagy masszázs labdánk, segíthet olyan helyen is kimasszírozni az izmot, ahol a kezünkkel nem érjük el. Ha megtaláltuk a „gócpontot” pihentessük rajta kicsit a labdát, vagy a hengert és próbáljuk meg újra saját testsúllyal masszírozni.

Remélem hasznosnak találtátok a bejegyzésemet, igyekeztem összeszedni minden hasznos tudnivalót.
Szép napot, Ancsi

 

Ha tetszett,kérlek kövess a facebookon: Perfect Shape Alakformáló Szalon vagy az instagramon: @perfectshapealakformalas

Mire figyelj online edzésnél, és milyet válassz

Sziasztok!

A mostani megváltozott helyzetben a legtöbben a szabadtéri edzések mellett az online teret használják. Szeretném felhívni néhány fontos dologra a figyelmed, amivel segíteni szeretnék Neked, azért hogy ne sérülj le, hogy a motivációd megmaradjon, és hogy eredménye is legyen az edzéseknek.

Bevallom, én sokáig „ódzkodtam” az online tértől. Számomra a kapcsolat a vendéggel személyes, hogy ki tudjam javítani, figyeljek rá. Nem tudtam elképzelni, hogy oldjam meg ezt online. De mivel több barátom és vendégem is külföldön él, és ki tudja, mikor tudnak újra hazajönni, be kellett vállalnom ezt az opciót. Most már élvezem is :)img_8674.JPG

  1. Ne online próbálj ki új mozgásformákat

Sokkal nehezebb egy olyan sportot lekövetni online, amit most próbálsz ki először. Az ismerős edzéseken is át kell állni erre a megváltozott körülményre, de ott sokkal könnyebben megy. 

  1. Ne hagyd ki a bemelegítést és a nyújtást

Ha Te is azok közé tartozol, akik előre elkészített „programot” vagy videót kapnak az edzőtől, esetleg a neten találtál edzésvideókat, előfordulhat, hogy annak nem része a bemelegítés és/ vagy a nyújtás. Kérlek, ezekre mindig szánj időt, hogy felkészítsd a tested a terhelésre, - főleg egy „home office-os nap” után-, elkerüld a sérüléseket, és gyorsabb legyen a regenerációd. 

  1. Ne fizess videóért

Remélem, ezzel a ponttal nem bántok meg senkit, mert nem az a célom. Egy előre felvett videó, nem online edzés. Ott nincs kapcsolat. Csak Te látod a videót, a másik fél visszajelzése nélkül. Nem több, mint ha valamelyik oldalon letöltesz egy videót, vagy akinek még van lejátszója, betesz egy dvd-t. Persze online dolgozni nehezebb, hiszen nem tudod „kivágni” az esetleges bakikat. De pont ettől szép. 

  1. Olyan élő edzést válassz, ahol az edző is lát Téged

Sok edző azért, hogy minél több vendéget tudjon egyszerre edzeni, olyan formát választ, ahol a vendégek látják őt, de ő nem látja a vendégeket. A csoportos órákat biztosan csak így lehet megtartani, de a személyi edzések maximum kiscsoportosak lehetnek. Ezért javaslom, hogy olyan platformot találjatok az edződdel, ahol ő is lát Téged, és ki tud javítani, motiválni, ha szükséges. Azért jó, ha nem új az ismeretség, mert nincs feszengés, ismeritek egymás humorát és gesztusait.

 

Remélem hasznos volt a bejegyzésem és mielőbb újra teret hódíthat a személyes tér az online mellett! Én nagyon várom :) Ancsi

Immunerősítés -Hogyan kezdjünk hozzá?

Még sosem volt olyan aktuális az immunvédelem, mint most, ezért szeretnék egy kis segítséget nyújtani Nektek, ezzel kapcsolatban. Sok tévhit kering az interneten ebben a témában is, mint a táplálkozással kapcsolatban. Nagyon sok drága termék is van a piacon, de nem feltétlenül azok a legjobbak. Termék és márkamegjelölés nélkül szeretnék ebben a témában támpontot adni.

20210121_134558.jpg

  • Amilyen az emésztőrendszered, olyan az immunrendszered
    Lehet, hogy olvastátok, vagy hallottátok már ezt a kijelentést, Tőlem biztosan :) Szeretném röviden és érthetően kifejteni. A vitaminok, a bélrendszeren keresztül szívódnak fel és szolgálják a szervezetünket. Ha a bélrendszer nincs jó állapotban és ezek a hasznos anyagok nem tudnak felszívódni, akkor hiába szedjük őket.
    Mit tehetünk a tápcsatornánk egészségéért?
    • Fogyasszunk helyi, és szezonális zöldségeket és gyümölcsöket: ha tehetjük, részesítsük előnyben a kis termelőket a nagy áruházakkal szemben. Így csökken az esélye, hogy „szennyezett” zöldséget viszünk haza, és nem kell génmanipulációtól sem tartani. Emiatt lehet kisebb a zöldség, mint a felturbózott társai, viszont az íze teljesen más. Érdemes szezonális és helyi zöldségeket fogyasztani, hiszen nem véletlenül teremnek most és itt, ezekre van szükségünk.
    • Fermentált zöldségek: természetes savanyítással készülnek, hozzáadott mesterséges tartósítószer nélkül. Az üvegben keletkező jó baktériumok pedig kedvezően hatnak a bélflóránkra. Érdemes otthon is kísérletezni vele. Megéri.
    • Hosszabb betegségek vagy antibiotikum kúra után javasolt bélflóra helyreállítást csinálni: a legegyszerűbb módja pro biotikumokkal, olyat érdemes választani, amiben minél többféle baktérium törzs található. A legjobb az, amelyik olyan kapszulában van, amelyik ellenáll a gyomorsavnak, így tényleg ott hasznosul, ahol kell. A terápiás húsleves is nagyon jó erre a célra, érdemes előre nagy adagokat főzni belőle.
    • Egyoldalú táplálkozás elkerülése: ez a pont sosem jó, nagyon sok egyoldalú diétával találkozhatunk, itt a legnehezebb hasznos tápanyagokhoz juttatni a szervezetünket. Hosszú távú alkalmazásával hiánybetegségek és hormonális zavar is kialakulhat.

 

  • Többen kérdezték, én milyen vitaminokat szedek. Ezek általában teljesen egyénre szabottak, de itt van az a lista, amire szerintem mindenkinek szüksége van. Napi szinten ajánlott vitaminok:
    • C-vitamin 2000 mg
    • D3 vitamin 2-4000 NE (ahhoz, hogy felszívódjon, érdemes mellé K2 vitamint is szedni, vagy eleve olyan készítményt választani, ami mindkettőt tartalmazza)
    • Omega 3 készítmény (az enyémben omega 3,6,9 is van és mellette EPA és DHA)
    • bélflóra vitamin

 

  • Minőségi alvás: napi min. 7-8 óra minőségi alvás. Ha nem alszol eleget, felborul a bioritmusod, kimerült leszel, a szervezeted zsíranyagcseréje és immunvédelme felborulhat.

 

  • Napi min. 20 perc aktív mozgás: A cikk vége felé írtam pedig az egyik legfontosabb pont. Tartsd karban a tested, és ápolod vele a lelked :)

 

  • Napi séta, sport a friss levegőn: Minden nap, időjárástól függetlenül nagyon jót tesz a szervezetünknek. Ha folyamatosan szoktatjuk magunkat hozzá, szervezetünk kiválóan alkalmazkodik a kinti hőmérséklethez. Jó időben nem olyan nehéz rávenni magunkat, hogy ha tehetjük, a napunk nagy részét a szabadban töltsük. Télen viszont hajlamosak vagyunk túlságosan befordulni, és szinte alig mozdulunk ki a házból. Most különösen nehéz, hogy sokan home office-ban vagytok. Próbáljatok meg ebédszünetben beiktatni egy 15 perces sétát a ház vagy háztömb körül.

 

  • Kényeztessétek a lelketeket: egy forró tea, minőségi illóolaj, testmozgás, vagy tanuljunk a dánoktól egy kis hygee életérzést. :)

 

Remélem tetszett a bejegyzésem, és hasznosnak találjátok a tippjeimet! Jó egészséget mindenkinek :)

Ancsi

Tippek a hatékony popsi formáláshoz

Ha Te is érezted már azt, hogy hiába csinálsz ezer guggolást, a popsid mintha nem is dolgozott volna, de a combjaid nagyon fájnak, akkor remélem hasznos lesz számodra ez a cikk :)

A farizmok a comb kiegészítő izmai, nagy kiterjedésű izmok, amik ráadásul a sok ülés miatt hajlamosak „eltunyulni”, ezért célzottan kell rájuk edzeni. Segítségül összeszedtem pár tippet:

  1. SMR henger használata edzés előtt

    Ezzel „felébresztjük”, felkészítjük, aktivizáljuk az izmokat a munkára. Pár perc alatt szépen lassan haladva, saját testsúllyal kimasszírozzuk az izompólyákat.

img_1704.JPG

  1. Miniband vagy gumiszalag használata

    Ha nincs miniband-ed, a gumiszalagot is megkötheted, és felteheted a térdek fölé, vagy a boka fölé, attól függően, hogy milyen feladatot szeretnél vele csinálni. 

    Egyik feladat: Kiinduló helyzet alapállás, gumiszalag, vagy miniband a boka fölött, kilépés egyik irányba guggolással, majd a másik oldalra. A szalagot olyan szorosra kösd, hogy ha kilépsz oldalra megérezd az ellenállást.
    Másik feladat: Kiinduló helyzet guggolás, kilépéssel oldalra oda- vissza sétálunk a szobában, a testsúlyunkat végig "lent " tartjuk, a combok merőlegesek a törzsre és piciket lépkedünk egyik irányba majd a másikba.
    Harmadik feladat: Kiinduló helyzet hanyatt fekvés, a szalag a combokon van a térdek fölött, a lábunk step padon vagy kanapén. Csípőt emeljük a talajról fel- le, de a talaj előtt megállítjuk, nem tesszük le teljesen.
    Negyedik feladat: Kiinduló helyzet ugyanaz mint az előzőnél, itt a bokák össze vannak zárva, a csípőt végig fent tartjuk és a térdeket nyitjuk-zárjuk.
  2. Célzott gyakorlatok nagyobb súlyokkal

    Mély guggolást nagyobb súllyal csak abban az esetben szoktam végeztetni a vendégekkel, ha megfelelően mobilis a csípő és tudják annyira stabilan tartani a hasizmot, hogy a farizom dolgozzon, ne csak a combok kapják a terhelést. Vannak olyan gyakorlatok, aminél viszont csak a farizom dolgozik.

    Egyik feladat: kiinduló helyzet térdelőtámasz, a térd hajlatba egy kézi súlyzót vagy súly tárcsát helyezünk, olyan magasra emeljük a lábunkat, hogy a farizom bekapcsoljon, ott megtartjuk és onnét emelünk piciket fel.
    Másik feladat: Kiinduló helyzet alapállás, térdhajlathoz egy soft ball labdát helyezünk, és összeszorítjuk a labdát és engedjük.img_1716_1.JPG

Remélem hasznosnak találtad a cikket, további tippek a facebook és instagram oldalamon: @perfectshapealakformalas

Az élet Sója, hasznos tippek a só használatról

Nagyon sok helyen olvasni, hogy óva intenek minket a só fogyasztástól, főleg azokat, akik fogyni szeretnének. Úgy gondolom, ha valaki nem testépítő, aki már a „finishben van” verseny előtt, akkor igenis fogyasztania kell. A víz visszatartását legtöbb esetben nem a sófogyasztás, hanem a helytelen táplálkozási szokások okozzák. A só nagyon fontos ásványi anyag, (nátrium- klorid) és többféle is van belőle, érdemes kísérletezgetni. Ha valaki sóhiányban szenved, gyakran előfordulhatnak nála az alábbi panaszok: székrekedés, fáradtság, migrén.

Sajnos nagyon sok szennyezett sóval is találkozhatunk, például amikor különböző színű (általában szürkés) szemcséket találsz a sóban. Általában kálium-kloriddal vegyítik, ezt használják sópótlónak, ami, nagyobb mennyiségben azonban mérgező is lehet. A nem bolti, olcsóbb helyeken beszerezhető sóval ezért érdemes vigyázni.

Én általában Himalája sót használok fehéret vagy rózsaszínűt, ezek 100% tisztaságú sók. Van itthon Himalája fekete só is, ami az indiai konyha ételeinek ízesítője, kéntartalma miatt enyhén fűszeres, füstös ízt ad az ételeknek. A legegyszerűbb ételt is fel lehet dobni vele. Szokták az íze miatt a tojás helyettesítésére is használni. Szerintem a só használatánál is a titok az arany középút, nem szabad túlzásba esni. Az ételeknek igenis kell íz, egy kis fűszer. De nem kell mindent megsózni, például a köretet, paradicsomot, paprikát, mert elvész az eredeti íz-élmény. Amikor a kislányomnak elkezdtem főzni (hozzátáplálás), és a kis főzelékeit megkóstoltam, akkor jöttem rá, hogy sok zöldségnek elfelejtjük a natúr ízét, pedig nagyon finomak só nélkül is.

img_5091.jpg

Szafi reform húsvéti kalács

Sziasztok!

Ígértem, hogy megosztom Veletek a Szafis húsvéti kalács próbasütés eredményét.

Ma este volt időm elkészíteni. Nagyon finom lett az eredmény. Egyszerűbb, mint a mami kelesztett kalácsa. Más :-)

 

Hozzávalók:

270 gr Szafi reform fánk lisztkeverék

7 db s-es tojás

270 gr víz

2 kiskanál só

 

A hozzávalókat jól összegyúrtam, majd 5-10 percet pihentettem a tésztát, addig kibéleltem sütőpapírral egy tepsit és előmelegítettem a sütőt 180 fokra. 3 egyenlő részre osztottam a kalács tésztát és kukacokat formáztam belőle, ezután összefontam. 10 percig 180 fokon sütöttem, utána bekentem a tetejét tojással és további 20-25 percet 150 fokon. Végezzetek tűpróbát, a külseje, hamar kérges lesz. Aki szereti az édeskés húsvéti kalácsot tetszeni fog neki. És mindezt laktóz és glutén mentesen, szénhidrát csökkentett formában.

Gyors, egyszerű, finom! Még van idő húsvétig :-)

Kellemes ünnepeket kívánok Nektek, töltsetek sok osztatlan figyelemben gazdag időt a legfontosabbakkal!

Ancsiblog_kali.jpg

 

4 egyszerű tipp a bikini forma eléréséhez

Sziasztok!

Az első igazán kellemes idő után mindenkit elkezd foglalkoztatni a "bikini body" vagy top forma. Sokan őrült fogyókúrákba kezdenek, hogy elérjék az álomalakot és ne kelljen takargatni magukat a strandon. Én itt is a következetességben hiszek, aki egész évben tett magáért, az egészségéért, annak nem kell semmi drasztikus dolgot bevetnie.

Összeszedtem 4 egyszerű tippet, amit én is bevetek a tavasz közeledtével :) Ha van kedvetek, próbáljátok ki:

1. Napi 1 citrom vagy grapefruit leve
Vízzel higítva nagyon kellemes frissítő ital, segíti a zsírégetést és beindítja az anyagcserét. A legjobb reggel ébredés után fogyasztani. Emellett a citrusfélék segítenek a szervezetnek az ösztrogén felesleg lebontásában, ami elhízáshoz is vezet. Próbáljuk meg a nap többi részében is szűrt csapvizet vagy ásványvizet fogyasztani, esetleg ízesítetlen gyógyteákat. Ne csak a cukros, de az édesítős üdítőitalokat is kerüljük.


2. Heti 1 húsmentes nap
3. Heti 1 zöldség és gyümölcs nap
A 3. és a 4. pont összefüggnek, a gyomor tehermentesítése miatt írtam. A húsmentes napot úgy is ki lehet váltani, ha naponta csak egy főétkezésre fogyasztunk húst. A zöldség és gyümölcs nap során figyeljünk arra, hogy délután 3 után főleg zöldséget fogyasszunk, mert számolnunk kell a gyümölcsökben lévő fruktózzal (gyümölcscukor) is. A zöldség napot hétvégére tegyük, mert először lehet, hogy nehezen viseljük, de utána sokkal energikusabbak leszünk!


4. Új mozgásforma/ edzéseszköz kipróbálása

A test hajlamos hozzászokni az egyoldalú terheléshez, így nem a várt ütemben fejlődik. Ha nem személyi edzővel edzel próbálj ki egy új csoportos órát vagy új eszközt. Én a személyi edzéseimnél az edzés és pihenő idők módosításával és az új edzés eszközökkel szoktam színesíteni az órát. De nem kell nagy dologra gondolni, aki nem sportol kezdheti gyaloglással, biciklizéssel is. A jó idő különösen kedvez a kinti sportoknak.

Kellemes készülődést kívánok :)

Ancsi


Ha tetszett a bejegyzésem kövessetek a facebookon: Perfect Shape Alakformáló Szalon

és az instagramon: @perfectshapealakformalas

 

img_4975.PNG

süti beállítások módosítása