Perfect Shape

Az életmódváltás buktatói

2017. október 18. - Perfect Shape /Ancsi

Ezt a cikket azért írtam, hogy megkönnyítsem Részedre az életmódváltást. Először is engedd meg, hogy gratuláljak Neked, mert felismerted, hogy változtatnod kell! Jó úton haladsz, ami nem ígérem, hogy könnyű lesz, de ha következetes és kitartó leszel, az eredményt senki sem veheti el Tőled.

Jómagam is számtalan fogyókúrát kipróbáltam. Az interneten rengeteg –sokszor egymásnak ellentmondó – információ terjeng, amik közül nagyon nehéz megtalálni a helyes megoldást. A fogyókúrák, ahogy a nevükben is benne van, csak „kúraszerűen” alkalmazandó módszerek, amikkel például a strandszezon előtt szeretné a legtöbb ember leadni a télen (vagy az évek alatt) felszedett 1-2-5-10 kg-kat. Azt hiszem, - annak aki valaha is próbált bármilyen fogyókúrát- nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a fogyókúrák hosszútávon nem túl sikeresek. Illetve az állítás úgy helyes, hogy amíg a fogyókúra elveinek megfelelően étkezel, addig fogysz tőle, de amint visszatérsz a régi szokásaidhoz a nehezen leadott kilók visszaszöknek, vagy még magukkal hívják pár társukat is. Ez az úgynevezett „jojó” effektus.

 

1.       Diéta helyett életmódváltás

Én éppen emiatt az életmódváltásban hiszek. Egy olyan rendszert kell megtalálnod, és beillesztened a mindennapjaidba, amit később egy életen át tartani tudsz. Hiszen, ha csak kúraszerűen diétázol, és később visszatérsz a régi szokásaidhoz, a régi testképedet fogod visszakapni. Az első és legfontosabb buktatót úgy kerülheted el, ha felismered, hogy az eddigi szokásaiddal ezt a formát sikerült elérned, ezért ha másra vágysz, mert nem nézel elégedetten a tükörbe, új szokások kialakítására van szükséged. A testedre úgy kell tekintened, mint egy ajándékra, amit egy életen át ápolnod kell.

Amint elhatároztad, hogy életmódot váltasz, javaslom, hogy keress fel egy szakembert: táplálkozási tanácsadót, vagy dietetikust (a Perfect Shape Alakformáló Szalonban mi is örömmel segítünk Neked) , aki segít megtalálni a Számodra legmegfelelőbb utat. Biztosan Te is észrevetted, hogy ami az egyik embernél bevált módszer, attól a másik ember hízni fog. Valakinek kiválóan működik a kalóriamegvonás, más viszont szinte folyamatosan szénhidrátot eszik, mégsem hízik. De miért? Mert nem vagyunk egyformák, ezért mindenkinek más módszerre van szüksége ahhoz, hogy elérje a céljait.

2.       Környezeti hatások, ne törődj azzal, ha furcsán néznek Rád

Ha megtaláltad a személyre szabott programodat, már csak a kitartásodra és az elszántságodra van szükséged. Mindig lesznek „ellendrukkerek”. Nem feltétlenül azért, mert Neked rosszat akarnak. Lehet, hogy féltenek, mert manapság a médiában rengeteget hallani az anorexiáról és egyéb étkezési zavarokról szóló történettel. De az is megeshet, hogy a saját kudarcuk okán azt gondolják, hogy ez butaság, hiszen nekik sem sikerült, Te miért „kínzod” magad? Miért nem eszel azt, amit szeretnél? Hiszen egy életed van, miért ne ennél azt, amit szeretnél? Meg kell értetned Velük, hogy Te most nem vagy boldog, változtatni szeretnél, ezért, ha szeretnek Téged, akkor támogatnak. Nem kérnek arra, hogy szegd meg miattuk a diétádat, megértik, ha nem eszel olyan élelmiszert náluk, ami Neked nem jó, vagy nem iszol alkoholt. Sőt, ha beavatod őket, és példát mutatsz Nekik, a sikereden felbuzdulva, lehet, hogy ők is kedvet kapnak a változtatáshoz.

3.       „Csalásra” buzdító események

Mindig lesz kísértés is, egy esküvő, egy leány-, legénybúcsú, egy családi ünnep, egy buli, egy grillparti… Megéri emiatt halogatni az életmódváltást? Erősnek kell lenned, és nem-et mondani. Vagy vinni magaddal dobozban olyan ételt, vagy nasit, ami jó a szervezetednek. Mindig lesz csábítás. Nagyon fontos ezeket kivédeni! A szervezetednek átlagosan 3 hónapra van szüksége ahhoz, hogy a neki megfelelő programra átálljon. Ha közben „csalsz” vagy „bűnözöl”, akkor nem kevesebbet kockáztatsz, mint azt, hogy a program nem lesz sikeres, folyamatosan kudarc ér a visszacsatolások miatt, ezért feladod. Mert lehet, hogy a szervezeted később áll át, de ha több ilyen csalás is „becsúszik”, az is lehet, hogy nem állsz át, ezért nem jön a sikerélmény és feladod. Erre kérlek, hogy ne tedd! Ha lehet, Te tarts magadnál összejövetelt, ahol tudsz nagyon finom és egészséges fogásokkal, nasikkal, kedveskedni a barátaidnak és családtagjaidnak. Ha Te mész el egy ilyen összejövetelre nyugodtan vidd el magaddal azokat az egészséges nasikat amik segítenek, hogy ne csábulj el. Lehet, hogy kezdetben „ufóként” néznek Rád, de hidd el, hamar megszokják. J Én például a kedvenc fehérje szeletemet viszem magammal moziba, és mindig alig várom, hogy kibontsam!

Hagyj időt magadnak az átállásra, mert következetesség nélkül nincs eredmény!

4.       Vezess étkezési- és edzés naplót

A naplód töltése napi pár percet vesz csak igénybe, de hosszútávon nélkülözhetetlen a sikeres eredményhez. Ha elakadtál, küldd el az étkezési tanácsadódnak, aki segít megtalálni, hogy min kellene változtatnod. Írd le a napi 5 étkezést, mit és körülbelül milyen mennyiségben ettél. Légy őszinte. Írj bele MINDENT! Ha este beültetek a munkatársakkal italozni, vagy délután bevágtál egy sütit azt is! Ha magadhoz nem vagy őszinte, akkor nem fog menni. Ha le kell írni, hidd el, hogy erősebb leszel és ez sok esetben meggátol attól, hogy „bűnbe ess”. Ha nincs ötleted arra, hogy mit egyél, csak visszalapozol a naplódban és ötletet meríthetsz. Vezesd benne az edzéseidet is, és hogy milyen érzésed volt egy-egy étkezés után (energikus, puffadt, stb.)

5.       Keress szövetségest

A legjobb, ha az egyik barátnőddel vagy a pároddal együtt kezditek el az életmódváltást és kerestek fel egy táplálkozási tanácsadót. Így erőt adtok egymásnak és motiváljátok egymást.

Fontos, hogy keress egy példaképet, vagy egy olyan személyt, aki motivál. Keresd őt instagramon vagy facebookon, vagy ragassz ki egy olyan fotót a lakásodba, ami a céljaid elérésére sarkall.

6.       Jutalmazd meg magad!

Minden egyes kis részcél elérésénél jutalmazd meg magad! És légy magadra nagyon büszke! A jutalmazás lehet egy szabad nap, egy forró fürdő, új edzős cucc, minden olyan dolog, ami feltölt, motivál és erőt ad tovább haladni az utadon.

 

Sok sikert kívánok! J

Ha tetszett a bejegyzés kövess a facebookon: https://www.facebook.com/perfectshapealakformalas/?ref=bookmarks

 és az instagramon is:

 

https://www.instagram.com/perfectshapealakformalas/

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectshape.blog.hu/api/trackback/id/tr2913015126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása